Modele case mici vs modele case ieftine

Modele case mici vs modele case ieftine – 2012

Din ce in ce mai des primesc solicitari din partea beneficiarilor pentru asa numitele “ modele case mici ” sau “ modele case ieftine “. Conceptia fiecaruia despre astfel de locuinte este una aparte si tine de nevoile si gusturile individului in parte. Ce inseamna pentru unii notiunea de “ modele case mici “ sau “ modele case ieftine “ ? Ei bine, pentru marea majoritate,  notiunea de casa mica este asociata cu cea de casa ieftina. Cei mai multi inteleg prin aceste expresii conceptul de casa cu suprafata construita utila cat mai mica, in general cuprinsa intre 120 si 130 de mp, cu functiuni care sa asigure strictul necesar – living, bucatarie, doua dormitoare, una sau cel mult doua bai, o camera tehnica care sa asigure si spatiu de depozitare si eventual o terasa la nivelul parterului.  Tin sa fac cateva precizari in ceea ce priveste aceasta mentalitate. Nu intotdeauna aceste “  modele de case mici “ sunt si “ modele de case ieftine “ . Aici intervin o multitudine de factori ce pot influenta costurile aferente realizarii investitiei, printre care : conformarea din punct geometric a casei, forma acoperisului, materialele si finisajele folosite, tipul de structura, proiectul, vecinatatile, etc.

Voi incerca in cele ce urmeaza sa punctez, pentru fiecare din acesti termeni, cateva aspecte referioare la costurile necesare constructiei viitoarei case.

  1. Conformarea geometrica a casei

-          Cu cat forma in plan a casei este mai “ pretentioasa “ cu atat costurile de executie vor fi mai mari;

-          Cu cat ne “  ridicam “ mai mult de la teren, cu atat costurile cresc, deoarece consumul de material necesar ( beton, armatura, hidroizolatie, cofraje, etc. ) creste;

-          Subsolul este pretabil doar in cazul in care folositi, in adevaratul sens al cuvantului, toate spatiile componente ; in caz contrar, notiunea de “ bani ingropati “ este valabila si la propriu si la figurat;

-          Terasele generoase implica costuri suplimentare deoarece consumul de material necesar ( beton, armatura, cofraje, etc. ) creste ; la proiectare nu se iau de obicei in calcul suprafetele teraselor dar in executie si acolo intra material … deci mare atentie !

Forma acoperisului

-          Un acoperis simplu, in doua, trei sau chiar patru ape este cea mai ieftina solutie;

-          Prezenta lucarnelor va determina cresterea costurilor ( apar dolii suplimentare care nu sunt deloc ieftine, atat ca material cat si ca montaj ) ;

-          Ferestrele de mansarda sunt destul de costisitoare dar pot oferi o priveliste deosebita pe timp de noapte in cazul in care optati pentru folosirea lor.

-          Nu plecati de la premiza ca un acoperis in terasa este cu mult mai costisitor ca unul classic pe structura de lemn ; ca si costuri ele sunt apropiate ; dezavantajul este nesiguranta in ceea ce priveste modul de executie a hidroizolatiei – apar des probleme cauzate de infiltratii;

-          Cea mai ieftina solutiei pentru invelitoare este tigla metalica ondulata ; in cazul in care beneficiarul opteaza pentru tigla ceramica, costurile vor creste atat din cauza materialelor cat si a structurii de rezistenta a acoperisului. ( profilele de lemn vor fi substantial mai mari intrucat tigla este mult mai grea decat table )

Materialele si finisajele folosite

-          Aici apar cele mai mari diferente cauzate de dorintele fiecaruia dintre noi.

Dau un exemplu :  Am avut beneficiari care, desi au optat pentru un model de casa mica,

au ales sa  puna in opera finisaje, cu mult peste medie ca valoare, care

sa le asigure comfortul dorit. Aici ma refer la parchet, gresie, faianta,

mobilier si obiecte sanitare in special, tamplarie, usi, etc.

-          Mare atentie la alegerea obiectelor sanitare deoarece aici apar cele mai mari costuri!

-          Inclazirea in pardoseala reprezinta un alt cost “ generos “ si va obliga la finisaje reci – gresie … nu recomand parchetul daca alegeti astfel de sistem de incalzire deoarece, din experienta, va spun ca nu exista la noi pe piata parchet care sa reziste la astfel de sistem de incalzire…. E doar o parere personala si cine stie de un astfel de parchet chiar il rog sa imi dea mai mutle informatii …

Tipul de structura

-          Tipul de structura este strict legat de partiul de arhitectura;

-          Cu cat arhitectura este mai “ pretentioasa “ cu atat si structura de rezistenta va fi una pe masura;

Proiectul

-          Un proiect bine facut va scuteste de necazuri pe timpul executiei;

-          Luati legatura cu un inginer structurist ( sau mergeti cu cel recomandat de architect ) si comandati un proiect tehnic de executie ! Proiectul pentru autorizatia de construire este doar o parte din proiectul tehnic si nu va ofera informatii despre cum sa construiti casa !

-          In ciuda faptului ca poate la prima vedere cantitatile de beton si fier vi se par mari pentru o casa, aveti incredere in cel care a facut proiectul de rezistenta ! Nimeni nu pune din burta armatura si merge pe conceptul “ lasa ca nu dau de la mine..plateste beneficiarul..”

Exista normative de proiectare ce trebuiesc respectate iar cine semneaza pentru planuri raspunde pentru ele 50 de ani … asa ca nu va dati cu parerea ca e mult fier pentru ca, in fond, siguranta dumneavoastra ar trebui sa fie prioritara !

-          Incercati sa va implicati in activitatea de proiectare pentru a putea ajuta arhitectul / inginerul structurist / inginerul de instalatii sa inteleaga dorintele si nevoile dumneavoastra pentru ca in final acel proiect de casa sa iasa asa cum v-ati dorit.

Vecinatatile

-          De multe ori exista constructii pe loturile invecinate, chiar pe limita de proprietate; In acest caz va trebui ca si noua casa sa se alipeasca la calcan. Acest aspect implica costuri mai mari la realizarea lucrarilor de infrastructura, in special in cazurile in care avem si subsol.

-          In cazul in care pentru constructia propusa se doresc masuri care nu sunt in concordanta cu  prevederile urbanistice ale zonei, atunci va trebui elaborate un PUD – plan urbanistic de detaliu, care sa reglementeze solutia propusa.

Asadar, in clipa in care va hotarati ca e timpul sa construiti o casa, puneti-va aceste problem pentru ca la final “ sa iasa treaba buna “ .

Apelati la personal calificat – architect , ingineri, etc.

Termenii de “ modele case mici “ sau “ modele case ieftine “ nu merg neaparat impreuna. Totul tine de gustul si nevoile fiecaruia. Ceea ce pentru unii reprezinta conceptul de  “ modele case mici “ , pentru altii poate reprezenta notiunea de “ prea mic “ sau de ce nu “ nepotrivit “ . Ajutati-l pe arhtiect sa inteleaga punctul dumneavoastra de vedere asupra conceptului de “ model de casa mica “  pentru ca la final acel proiect de casa si chiar casa in sine sa iasa asa cum v-ati dorit.

Cautari frecvente:

Google BookmarksGoogle+Yahoo MessengerEmailShare

1 Comentariu

  1. adrian

    Proiecte de case si nu numai pe http://www.crihan-construct.ro

Lasati un comentariu

*